Blog Detail

Psihologija i sport

25 Aug 17
Živeti Zdravo
No Comments

Sve ređe se u našoj sredini čuje komentar „Šta će sportisti psiholog?“. Dugo je psihologija kod nas bila rezervisana, po „narodskom“ mišljenju, samo za one sa problemima, pa je tako bilo i u oblasti sporta. Međutim, zahvaljujući sve većoj dostupnosti informacija, o sportskoj psihologiji se sve više govori i zna. Vrhunski sport je gotovo nemoguće zamisliti bez podrške sportske psihologije kojom se koristi trener ili, pak, stručnjak iz ove psihološke oblasti. Nadalje, sve smo svesniji činjenice da sportska psihologija nije rezervisana samo za vrhunski sport, ali još uvek nije sasvim jasno ko može da se bavi ovim poslom i gde je moguće steći neophodno obrazovanje iz ove oblasti. Kao ustanova koja se bavi akademskim obrazovanjem u oblasti psihologije sporta, Fakultet za sport i turizam može ponuditi odgovore na ova pitanja.

Šta spada u domen sportske psihologije? Wikipedia kaže da je sportska psihologija interdisciplinarna nauka koja se koristi znanjima iz više oblasti: biomehanike, fiziologije, kineziologije i, najviše, psihologije. Sva ova znanja su, zaista, potrebna kako bi se jednom sportisti ili sportskom timu pomoglo da budu optimalno pripremljeni za postizanje što boljih rezultata, kako u kontekstu takmičenja tako i u trenažnom procesu. Ono što je usko stručni domen sportske psihologije jeste odgovor na pitanje kako psihološki faktori utiču na sportske performanse, ali i kako vežbanje utiče na psihofiziološko stanje organizma. To možda zvuči jednostavno, ali da bi se zadovoljio ovaj cilj, potrebno je da sportski psiholog poznaje zakonitosti i mogućnosti razvoja za bavljenje sportom, jer se ne sme zaboraviti činjenica da se sportom bave različite generacije, pa i ljudi različitih psihofizičkih sposobnosti. Takođe, potrebno je poznavati specifične tehnike psihološke procene, tehnike mentalne pripreme sportista, motivaciju, pravila timskog rada i organizacije, fiziološke i psihološke zakonitosti motornog učenja, elementarne aspekte sportske medicine i još mnogo toga. U idealnom slučaju, poželjno bi bilo da sportski psiholog i sam ima iskustva u sportu, ali to nije od presudnog značaja. Ono što je važnije, jeste da pored postojanja specifičnih znanja vezanih za sportsku psihologiju, ova stručna osoba usavrši i osnovne tehnike psihološkog savetovanja i psihoterapije.

Čime se bavi sportski psiholog? Sport je širok pojam i može se odnositi, kako na fizičke i mentalne aktivnosti koje uključuju vrhunska takmičenja, tako i na rekreativne aktivnosti koje se upražnjavaju radi ličnog zdravlja i blagostanja. Psiholog može biti pomagač u praksi, deo stručnog tima zajedno sa trenerima i ostalim saradnicima ili istraživač u ovoj oblasti. U praksi, sportski psiholog pomaže sportistima da unaprede svoje veštine i rezultate, ali pomaže i njihovim trenerima u osmišljavanju strategija za dobru mentalnu pripremu sportiste, koja je važna, bar onoliko, koliko i fizička priprema. Psiholog se takođe, bavi i savetovanjem sportiste u oblasti njegovog mentalnog zdravlja, jer sport često podrazumeva suočavanje sa gubicima, neuspehom, probleme u komunikaciji unutar tima, tremu pred izlazak na takmičenje ili pred publiku, neadekvatnu motivaciju, suočavanje sa povredama, ali i zdrav i konstruktivan odnos prema uspehu, i još mnogo toga. Uloga psihologa može biti od posebnog značaja kada su grupni sportovi u pitanju, jer dobro funkcionisanje tima predstavlja preduslov za postizanje dobrih sportskih rezultata. Poslednjih godina popularno je i zanimanje životnog trenera (life coach) u oblasti sporta, koji pomaže sportistima tokom, i nakon, profesionalne karijere u razvoju ličnih potencijala neophodnih za kvalitetan i zdrav život.

Kako do znanja i diplome sportskog psihologa? S obzirom na to da se najveći deo potrebnog znanja za ovo zanimanje može naći u oblasti psihologije, onda je najbolje (bar u našim uslovima), usmeriti se na poslediplomske studije sportske psihologije nakon završenih osnovnih studija psihologije. U svetu su mogući i drugi načini, ali je i obrazovni sistem tamo drugačiji. Fakultet za sport i turizam – TIMS u Novom Sadu, omogućava studije na Master nivou iz oblasti Sportske psihologije, koje je moguće upisati nakon završenih osnovnih studija (Psihologija) ili uz polaganje neophodne razlike ispita, ukoliko se radi o završenim drugim osnovnim studijama, npr. sportu. Važno je istaći da je na Fakultetu moguć direktan kontakt sa sadašnjim i bivšim sportistima i vrhunskim trenerima, kao i drugim stručnjacima iz oblasti sporta koji su aktivno uključeni u rad na studijama fizičkog vaspitanja i sporta.

Doc.dr Stanislava Popov, Katedra za sport i psihologiju, TIMS

Leave A Comment