Blog Detail

Fitnes stav 4 – Vežbanje i gojaznost

10 Nov 16
Živeti.Zdravo
No Comments

U saradnji sa Savezom za rekreaciju i fitnes Srbije, Fakultet za sport i turizam organizovao je, 05. novembra 2016. godine, peti po redu, jednodnevni stručno-naučni skup Fitnes Stav 4. Na ovaj način nastavlja se tradicija analize aktuelnih tema iz oblasti fitnesa i promovisanje povezanosti nauke i struke u cilju očuvanja i poboljšanja zdravlja.

Predsednik saveta Fakulteta, prof. dr Zlatko Ahmetović, je na samom početku skupa govorio o kineziološkom i društvenom kontekstu gojaznosti, osvrnuvši se na sve veću prisutnost pomenutog fenomena, koji predstavlja značajan zdravstveni i društveni problem u mnogim delovima sveta. Nakon toga, dr Mladen Prvulović, upoznao je prisutne sa fiziološkim i patofiziološkim aspektima gojaznosti, ukazujući na uzroke, ali i posledice do kojih ona može da dovede. Kako je naglasila prof. dr Jagoda Jorga, prekomerna uhranjenost i gojaznost su termini koji se često koriste kao sinonimi, što oni zapravo nisu. Gojaznost je hronična metabolička bolest, u najvećem broju slučajeva, praćena i mnogim drugim hroničnim oboljenjima, dok je prekomerna uhranjenost definisana indeksom uhranjenosti (BMI) bez komplikacija. Osim navedenog, profesorka Jorga ukazala je i na značaj zajedničkog pristupa stručnjaka iz različitih oblasti, kao i na to, da jednostrani pristup može često naneti više štete nego koristi u rešavanju problema gojaznosti. Osim toga, naznačene su i preporuke, koje današnja nauka o ishrani zasnovana na dokazima, preporučuje kao optimalne za ukupno zdravlje i regulaciju težine, uz poseban osvrt na činjenicu da lečenje gojaznosti treba uvek preduzimati isključivo u tesnoj saradnji sa lekarima specijalistima iz te oblasti. Kako su treneri i zaposleni u fitnes industriji često osobe kojima se ljudi sa viškom kilograma prvo obraćaju za pomoć, na Fitnes Stavu su učestvovala i dva istaknuta trenera, Danijela Milenković i Marko Tajs, koji su iz svog bogatog iskustva izložili slučajeve koji govore u prilog prethodno iznetim činjenicama. Generalni zaključak ovogodišnjeg skupa, jeste da je zadatak trenera da neguju multidisciplinarni pristup u radu sa svojim vežbačima, kako bi im se ponudila što kvalitetnija usluga koja u potpunosti može da zadovolji njihove potrebe.

 

Za više informacija o Fitnes Stavu 4, detaljnije se informišite na www.tims.edu.rs.

 

Pošto su i ovoga puta iskustva učesnika i organizatora bila izuzetno pozitivna, očekujemo vas sa novim temama u maju 2016. godine na ponovnom druženju na Fitnes stavu 5!

 

Program Fitnes Stava 4:

 

„Kineziološki i društveni kontekst gojaznosti

Prof. dr Zlatko Ahmetović

Fakultet za sport i turizam Tims, Novi Sad

 

„Fiziološki i patofiziološki aspekti gojaznosti”

Dr Mladen Prvulović

Medicinski fakultet, Novi Sad

 

„Regulacija telesne težine u praksi”

Prof. dr Jagoda Jorga

Medicinski fakultet, Beograd

 

„Upravljanje telesnom kompozicijom – primeri iz prakse”

Danijela Milenković, Aquabic, AQUA & AIR,

Marko Tajs, TC Tajs